onsdag 23 juli 2014

Motivation

Motivation är den startmotor som får oss att "lätta på häcken" i olika situationer. Ordet kan härledas från latinets movere som betyder att "sätta i rörelse" .

I en nyutkommen rapport om ledarskap i arbetslivet -  Perspektiv på styrning, från IPF -  behandlas motivation som ett av flera perspektiv hur verksamheter kan och bör ledas. Rönen är dock intressanta och säkert tillämpbara fler många områden i vardagen.

Det finns naturligtvis flera teorier om motivation. En av de mer kända är Maslows behovsteori, som förklarar vad som motiverar en människa.  Först bör fyra bristbehov (fysiologiska,  trygghets-,  sociala och uppskattningsbehov) vara tillfredsställda. Därefter kan man fokusera på det femte och sista behovet, självförverkligande. Detta behov skiljer sig från de fyra första genom att det inte försvinner när det är uppfyllt. Tvärtom ökar intensiteten i behovet. 

En annan teori tar upp motivation utifrån att vi vill nå olika mål.  För många är de grundläggande fysiologiska behoven tillfredsställda i dagens samhälle. Istället motiveras våra handlingar av värderingar. En egen reflektion är vilka är mina värderingar och vad styr egentligen dessa... 

Målen, speciellt när de är medvetna,  hjälper oss att prestera bättre,  eftersom de skapar fokus och ger drivkraft till handling. För att de ska fungera på detta sätt är det viktigt att målen är uppnåbara och att man får feedback att man är på rätt väg.

En av de mest effektiva energikällor till handling är inre motivation.  Yttre påverkan spelar också roll,  men kanske inte alltid i den riktning som önskas. 

Vi är olika som människor och hur stark den inre motivationen är beror på vår personlighet. I en och samma situation kan en person uppfatta den som en utmaning och utifrån den självständigt göra val och därmed påverka både situation och eget välbefinnande.  En annan person kan uppfatta samma situation som påtvingad och med begränsad möjligheter att påverka den. En tredje person kan uppfatta sig som offer för omständigheterna och bli helt passiv.

Det är alltså inte bara situationen i sig, utan även hur vi uppfattar den, som ger oss handlingsutrymme. De som väljer att se möjligheterna drivs ofta av en starkare inre motivation och det enda ger det andra: inre motiverade människor är ofta mer kreativa och högpresterande.

Forskningen visar att yttre motivation inte sällan ger motsatt effekt. Den styr lätt mot att man fokuserar på att få belöningen, istället för till exempel lösa en uppgift på bästa sätt. På köpet missar man de potentiella utvecklingsmöjligheter som kanske skulle förbättra prestationen nästa gång.

Nyckel till bra prestationer/handlingar är alltså att låta sig styras av den inre motivationen. I det sammanhanget är det också viktigt att vara medveten om sina värderingar,  att de inte leder till skada för en själv och andra.  Låt belöningen vara handlingen i sig och vad den åstadkommer. Ta sedan tillvara på dessa erfarenheter för att öka den inre motivationen och därmed kommande prestationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar